Resepi Air Jagung Yang Melariskan Air Balang

Resepi Air Jagung Yang Melariskan Air Balang

Resepi Air Jagung Yang Melariskan Air Balang – Air jagung memang mendapat tempat dikalangan penggemar jus buah-buahan di Malaysia. Kali ini saya hendak bercerita tentang kisah bagaimana seorang graduan kejuruteraan berjaya menarik perhatian penggemar jus buah-buahan dalam negara.

Ikuti kisahnya di bawah:

Walaupun nama yang diberikan agak pelik, namun ‘Air Jagung Ketagih’ yang diformulasikan dua rakan karib yang berkelulusan kejuruteraan kian mendapat sambutan di daerah ini.

Minuman ini adalah hasil idea Mohd Farizual Aiman Azmi, 27, yang juga pemegang Ijazah Kejuruteraan Pembuatan dan Adnan Hafif Samsudin, 27, yang mempunyai Ijazah Kejuruteraan Am, masing-masing dari Universiti Kuala Lumpur (UniKL).

Resepi rahsia.

“ Resepi air jagung ini adalah resepi rahsia kami bagi memberi kelainan dari air jagung di tempat lain walaupun bahan-bahan yang digunakan adalah sama iaitu pes jagung, kordial jagung dan susu pekat,” kata Adnan Hafif ketika dikunjungi Bernama di gerai mereka di Jalan Stadium.

Secawan air sederhana dan besar dijual antara RM2.50 hingga RM5.50 beserta isi jagung.

“Sambutan orang ramai membuatkan saya tidak lagi kisah dengan status kelulusan saya walaupun sekadar menjual air jagung,” katanya.

Sementara itu Mohd Farizual Aiman berkata, mereka merancang untuk membuka cawangan ketiga di Jitra selepas di Jalan Stadium dan Taman Aman.

Rancang buka lagi cawangan.

“Jualan air jagung ketagih kami mula menjadi fenomena baharu apabila turut menjadi ikutan ramai peniaga yang mula menjual air jagung ditepi-tepi jalan,” tambahnya.

Beliau berkata, usaha mempromosikan air jagung mereka turut dibuat melalui risalah dan Facebook hingga terdapat pembeli dari Perlis, Pulau Pinang dan Kuala Lumpur yang mencari gerai mereka apabila berada di Alor Setar.

Seorang pembeli Sabariah Saad, 55, berkata air jagung tersebut mempunyai rasa segar dan sedap.

“Saya singgah dengan suami kerana ingin merasai sendiri keistimewaan air jagung ini dan terbukti ia lebih sedap dan memberi kepuasan,” katanya.

Di bawah ini saya sudah senaraikan bahan-bahan dan juga cara menyediakan air jagung ini. Jom ikut resepi air jagung ini!

Resepi air jagung ketagih.

Bahan-bahan yang diperlukan:

1. Air RO 3-4 Liter.
2. ½ botol pati jagung double lion 495ml.
3. 3 tin susu pekat dairy champ.
4. 3 tin susu cair dairy champ.
5. 1 sudu kecil pewarna merah.
6. 1 sudu kecil perisa jagung.
7. 1 tin sweet corn ayam brand
8. 1 beg ais kiub.
9. 2 sudu garam halus.

Artikel berkaitan: Lelaki ini jana RM1,500 sehari jual air jagung ketagih

Cara-cara menyediakannya:

1. Masukkan air RO dalam balang air yang berkapasiti 30 liter.
2. Masukkan susu pekat dan susu cair. Kacau sekejap.
3. Masukkan pati jagung.
4. Masukkan pewarna dan perisa jagung. Kacau sekejap.
5. Masukkan sweet corn ayam brand.
6. Masukkan garam dan kacau.
7. Masukkan ais kiub 1 beg.
8. Selesai.

Tuangkan kedalam gelas bersama ketulan ais. Boleh juga diletakkan aiskrim vanila di atasnya.

Saya harap dengan perkongsian ini akan dapat menambahkan lagi keyakinan anda untuk memulakan bisnes jual air balang. Untuk mendapatkan lagi banyak tips dalam bisnes air, boleh baca cerita jatuh bangun saya dalam dunia jual air dengan klik butang di bawah ini.

About The Author

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *