9 Tips Menjual Air Balang Di Tepi Jalan!!

Kali ini kami nak kongsi beberapa tips yang kami perolehi hasil dari menemuramah beberapa orang penjual air di tepi jalan. Tips ini bukan sahaja sesuai untuk orang yang menjual air, orang yang menjual kuih, goreng pisang, nasi lemak dan apa-apa sahaja di tepi jalan juga sesuai amalkan!

Cari Jalan Dua Hala!

cara jual air balang jalan dua hala

Bila berniaga tepi jalan, elakkan berniaga di tepi jalan yang jalannya hanya sehala..

Jalan sehala ini maksudnya, jalan yang ada divider di tengah-tengahnya. Sebabnya, di jalan sehala ini, pemandu selalunya akan memandu dengan laju, jadi sangat sukar untuk mereka berhentikan kenderaan untuk singgah membeli di gerai anda.

Jadi, pastikan anda pilih lokasi di jalan dua hala di mana, dimana, kebiasaanya di jalan-jalan masuk ke taman perumahan dan jalan-jalan kecil.

Di jalan dua hala ini, selalunya.. kelajuan orang memandu kenderaan sekitar 40km/j ke bawah. Dengan kelajuan tersebut, orang lebih mudah untuk berhentikan kenderaan mereka dan singgah di gerai anda.

Gerai Di Sebelah Kiri Jalan.

Jika anda berniaga di sebelah petang (3-7 petang), pastikan anda pacak gerai anda di sebelah kiri, laluan orang pulang ke rumah. Barulah senang orang nak singgah gerai anda apabila mereka pulang dari kerja, takderlah mereka terpaksa u-turn untuk singgah ke gerai anda.

Tetapi jika anda berniaga sebelah pagi (6-9 pagi), pacak gerai anda di laluan kiri menghala keluar ke bandar atau ke pekan dimana orang keluar pergi bekerja.

Cari Tempat Mudah Parking

cara jual air balang mudah parking

Ini pun penting, apabila anda mencari lokasi untuk gerai anda, pastikan ada ruang untuk orang berhenti parking.

Berniaga Di Sebelah Gerai Lain

Ramai perniaga buat silap dengan meletakkan gerai mereka jauh-jauh dan sorang-sorang! Kalau ada orang berniaga di sebelah! Mulalah dia nak sailang atau santau!

Hakikatnya, lagi banyak gerai berniaga di sebelah-sebelah anda, maka, lebah ramai orang akan berhenti untuk membeli.

Orang ramai lebih suka berhenti di tempat yang ada beberapa gerai sebab banyak benda yang boleh mereka beli sekaligus, berbanding berhenti di tempat yang hanya ada sebuah gerai yang menjual sejenis air sahaja!

Jadi, janganlah marah kalau ada orang pacak gerai disebelah gerai anda, cuma pastikan, orang tu berniaga produk lain la.. janganlah sama sebijik macam produk anda.

Gantung Banner

cara jual air balang banner
Banner digantung bagi menarik perhatian orang ramai.

Ramai peniaga yang terlepas pandang perkara ini. Mereka selalunya hanya ingat meja dan payung sahaja bila nak buka gerai.

Sedangkan banner adalah antara benda yang paling penting untuk memberitahu orang ramai tentang apa yang anda jual.

Bila ada banner, dari jauh orang dah boleh nampak dan tahu anda jual apa! Bila orang dah tahu anda jual apa, maka mereka tak teragak-agak untuk berhenti dan membeli.

Artikel berkaitan: Kesilapan Terbesar Dalam Bisnes Air Balang

Pantas Layan Pelanggan

Sebaiknya, setiap order dapat di bungkus dalam masa kurang 10 saat. Kalau boleh, orang order, terus je bagi.

Bagi peniaga baru, kena praktis siap-siap cara nak ceduk dan ikat air. Takdelah nanti terkial-kial nak ikat air depan pelanggan

Modal 1/3

Bila jual air, sebaiknya, pastikan modal harian untuk buat satu balang air tu hanya 1/3 atau 1/4 sahaja dari hasil jualan.

Contohnya, kos untuk buat 1 balang air jambu ialah RM20.. tetapi bila habis terjual 1 balang air itu, anda boleh dapat RM80.

Dengan cara ini juga, ianya membuatkan anda lebih tenang berniaga dan takderlah terasa “down” sangat bila air anda tak habis. Sebab anda dah tahu, anda hanya perlu jual 1/4 balang sahaja air untuk memastikan anda balik modal pada hari tersebut.

Air Wajib – Air Milo

cara jual air balang air milo

Jika anda berniaga di pasar malam atau pesta, air milo adalah air yang wajib anda jual, ianya adalah bertujuan untuk menarik perhatian kanak-kanak.

Kanak-kanak ni mmang takkan pandang air lain, air milo sahajalah yang mereka tahu dan mahu. Bila anak-anak dah mintak air, mak bapaknya pun akan beli sekali lah air-air yg lain.

 ? Baca: Rahsia bro ini jual 120 cawan air setiap hari di depan sekolah

Konsisten

Bila berniaga tepi jalan, pastikan anda buka gerai anda secara konsisten. Jangan hari ini buka, kemudia esok tutup. Lepastu buka semula.. lepastu 2 hari, tutup pula.

Kalau begitu gayanya, memang orang menyampah dan sakit hati.
Semalam masa orang tak teringin nak beli, dia buka, hari ini, bila nak beli, dia tutup pula.

Memang susahlah nak dapat pelanggan tetap kalau buat gaya macam tu! Itulah serba-sedikit tips yang dapat kami kongsikan bila berniaga di tepi jalan ni.

Saya harap anda dapat sedikit input daripada perkongsian saya ini. Jika anda inginkan lagi teknik-teknik melariskan jualan air balang, boleh baca perkongsian saya dengan klik butang di bawah ini.

Jika anda nak bertanyakan apa-apa soalan kepada saya, sila komen di ruangan komen di bawah ini. Insyaallah saya akan menjawab pertanyaan anda dengan sepantas kilat.

About The Author

15 thoughts on “9 Tips Menjual Air Balang Di Tepi Jalan!!”

 1. Terima kasih berkongsi tips jual air balang yang sangat berguna. Banyak tips menarik dan baru bagi saya seperti modal 1/3 yang mempengaruhi psikologi penjual itu sendiri. Psikologi pembeli juga di ambil kira seperi konsisten buka, dimana letaknya gerai yang bersesuaian dengan waktu bekerja.

 2. Zieha Binti Selehon (Kak Gee)

  Saya speechless.
  Perkongsian ilmu yang cukup bermanfaat. Tidak terlalu ringkas. Tidak terlalu pening untuk difahami.

  Terima kasih banyak² tn.
  Jazakallahukhair.

 3. Helmy Bin Muhammad

  Salam tuan…dimana saya nak dptkan info bgaimana nak mulakan meniaga air balang ni..contohnya..SOP nak bancuh air2 yg nak dijual..equipment apa yg perlu…dsb..

  1. Sepatutnya kena daftar lesen dulu. Sebab kita nak berniaga bukannya sehari dua. Mungkin hari pertama atau minggu pertama atau bulan pertama, penguatkuasa tak datang kacau lagi.

   Bila mereka terima komplem daripada orang awam, memang diorang akan datang serbu. Kesemua kelengkapan berniaga akan diangkut dan disita.

   Jadi saya nasihatkan, nak berniaga air balang seeloknya kena ada lesen dulu. Barulah aman nak berniaga.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *